好!我跑!

話說之前大病之後,(又)同老婆討論健康問題。冇錯係(又)因為已經講過好多次。

對於乜都有興趣嘅我,結婚生仔之後,已經冇乜時間。在眾多取捨之下,自然少了很多時間做運動。以前唔運動都尚算可以,但人到中年,新陳代謝減慢,真係郁少啲都即刻又頹又肥⋯

阿仔越來越大,工作又越來越煩,所需的精神和體力要求也越來越高。但人老了,機能減弱,一不小心,身體不適和精神不振很容易做成一個惡性循環,整個人會變得越來越差。一些身體的警號:瞓得唔好、手軟腳軟、心情低落,其實係自己知自己事,冇得呃嘅。

提起決心,計劃每晚阿仔瞓後,去跑一個鐘。寫這篇的時候,其實已經連續三晩去跑了。感覺還不錯,希望這次熱度可以超過三分鐘~

之但係,比一個理由自己努力,也需要點配套。為了每天都可以跑,幾天來就買了以下的東西:

  • 五條短褲(其實我唔多著短褲)
  • 五對運動襪(同樣地我係唔多白運動襪)
  • 一對跑步鞋(對現有波鞋已經殘破不堪)
  • 一個水壺
  • 一隻電子錶

華麗準備但後勁未必十足呢方面,我其實都幾consistent的。

#生活軼事 #懷胎十月

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.